Wednesday 19 December 2012

Lasagne Easy Receipe...

Lasagne Anyone..

kalau pergi makan secret receipe.. budak2 nie order mesti beef lasagne.. tapi bila makan dok cakap pulak, mama buat lagi best.. ceh ! terangkat sat mama dia..

Kadand2 bila rajin ada jugaklah bawak gie off bagi staff merasa.. tapi itu dululah. masa kerja , since dah beberapa bulan berehat nie..jaranglah pulak buat.

Semalam setelah dipujuk akhirnye buatlah jugak. sebenarnye amatlah senang dan mudah.. tapi resepi nie untuk orang yang tak cukup masa or agak kurang kadar kerajinannye macam akak.

Tapi yang pasti.. confirm jadinye...


Resepinye mudah aje..



Lasagne sheet
Minced Meat (kalau brand ramly tu yg 2 keping)
Button Mushroom
2 Botol Kimball Spagetti sauce
2 sudu besar sos tiram (oyster sauce)
Cheese (pastikan yang halal ya.. cheedar are the best)

(masukkan minced meat dalam periuk dan mesti pastikan air dia betul2 kering sebelum masukkan bahan2 lain)


White sauce
2 kotak 250ml fresh milk
2 sudu tepung gandum
1/2 sudu kecil garam

( kacau atas api hingga pekat)

Step 1

Pastikan casserole tu disapu dulu dengan butter or margerin so bila lasagne masak nanti dia tak melekat.

susun kepingan lasagne tu dalam casserole. bergantung pada size.
sapukan dengan white sauce. pastikan white sauce tu rata pada kepingan lasagne tu ya.. kalau tak rata nanti bila masak dia akan jadi keras









Step 2




atas sapuan white sauce tu, bubuh pulak minced meat yang dah masak tu dalam satu senduk. ratakan











Step 3



Ulang Step 1  and 2 beberapa kali sehingga minced meat tu habis ya..












Step 4 (penutup)


Ulang step 1 and 2 tapi sebab penutup taburkan cheese grated atas dia

Bakar dalam oven susu 170C selama 20 minutes.











A SLICE ANYONE!!!





Cubalah!! nanti kalau berkesempatan kita share lagi resepi2 lain macam lamb steak, enchiladas, chocolate chips or apa2 resepi akak yang simple dan mudah!!!

Until next time

Luv
Akak


2 comments:

  1. Ehmm..yummy.kak Ana nk try buatlah zila..selama ni dok beli je Kat secret recepie..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. try kak ana jangan tak try.. lupa nak tambah yang white sauce tu boh gak butter/ margerin 2 sudu besar. setakat nie buat tak pernah tak jd lagi.. gd luck

      Delete